Tradicionals

Pasqua

Tal i com vam afrontar el 8 de març (Dia Internacional de la Dona), dedicant-li una setmana temàtica, amb les festes i tradicions també m’agrada poder-ho fer.

He de dir que m’ha sorprès molt una situació que es repeteix en gairebé tots els contes que trobaràs en aquest recull, i és que es dóna per suposat que durant les vacances de Setmana Santa els nens tenen festa, però els pares no, i per aquest motiu passen uns dies a casa els avis/tiets. Si bé és cert que la majoria de gent només té els quatre dies festius, m’ha sorprès com de normalitzat tenim que els nens passin aquests dies fora de casa sense els pares, i al mateix temps m’obre el debat de la mala planificació de les vacances escolars en aquest país.

Després d’aquesta reflexió, et deixo les meves propostes per treballar Pasqua, Setmana Santa i sobretot la tradició catalana de la mona amb els més petits.

Setmana Santa

Pilarín Bayés té una col·lecció sobre Tradicions i Festes Catalanes, que va sortir amb La Vanguardia i que vam fer per quan les nenes fossin una mica més grans.

img_8561

En aquest volum ens parla de la festa religiosa de Setmana Santa, el que celebrem, perquè ho celebrem, els fets originals, i com ho recreem avui en dia (com per exemple la tradició de Rams).

És una bona eina per acostar als infants la tradició religiosa, ja que encara que podem ser o no creients, a vegades els nens no saben que la majoria de les festes que celebrem són d’origen religiós.

Pasqua

De la col·lecció Què Celebrem? de l’Editorial Cruïlla, trobem aquest volum sobre Pasqua, escrit per Núria Font i Ferré, com tota la col·lecció. En aquest cas l’acompanyen les il·lustracions de Mariona Cabassa, que combina fotografia i dibuix perque el petit lector li trobi el punt just de realitat a tot el que succeeix.

img_8565

En aquesta història es repassen els diferents moments de Pasqua, les vacances, Rams, i sobretot… la tradició de la mona!

 

La mona de pasqua

La col·leció Tradicions de l’Editorial la Galera compta amb numerosos volums sobre tot tipus de celebracions, festivitats, llegendes… En moltes ocasions trobem l’autora Anna Canyelles i la il·lustradora Roser Calafell d’aquest conte fent tàndem, i és que l’equip que fan és genial, i als nens els encanta!

img_8582

En aquesta història la Mariona, la petita protagonista, pregunta i repregunta a la seva mare com serà la seva mona de Pasqua, de quin gust, quants ous tindrà… Quan ho té clar, li demana al seu padrí la seva mona ideal, però el padrí que és una mica despistat, li portarà una cosa ben diferent!

És un conte bonic, en lletra lligada per primers lectors i que fa esclafir de riure a petits i grans!

 

Una mona de Pasqua plena de sorpreses

L’editorial Eumo compta amb una col·lecció de contes preciosos on els germans Pau i Laia ens acosten a les tradicions catalanes. Tots els contes d’aquesta col·lecció estan escrits per Adelina Palacín i Assumpta Verdaguer i il·lustrats per la gran Pilarín Bayés.

img_8573

En aquesta ocasió els germans passen la Setmana Santa a casa els tiets, i allà, amb els cosins viuran un munt de situacions, algunes relacionades amb l’esport i altres amb la Pasqua, com anar a buscar ous per a fer la mona.

La gran sorpresa la trobaran al bosc primer, i dins els seus ous de xocolata després!

La Mona de Pasqua (amb adhesius)

Un conte joc editat per Susaeta, escrit per Mònica A. Falguera i il·lustrat per Kasandra.

img_8577-1

En aquesta ocasió tenim un conte en lletra lligada que ens endinsa en les tradicions una vegada més. Qui són els padrins i quina responsabilitat tenen, més enllà de regalar la mona per Pasqua i altres curiositats que ens altres contes no he trobat resoltes.

D’aquest conte m’agrada també que conté adhesius, convertint-lo en un conte-joc pels més petits, que encara no llegeixen.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s