Infantils 3-6, Nens 6-9

El tió al país dels contes

I si en l’última entrada sobre contes nadalencs parlàvem del Caganer com a element català del pessebre, no podem deixar de parlar del tió com a element màgic nadalenc per excel·lència a les llars catalanes!

I quin és l’origen de tan fantàstic ésser? La tradició del tió té segles d’història, és d’origen rural i està lligada a la natura, la fertilitat i el solstici d’hivern. Amb el ritual de fer cagar el tió (que era un tron sec, i de dins en sortíen llaminadures) augurem el renaixament de la natura després de l’estació hivernal. Una vegada complerta la seva missió, es cremava a la llar de foc i les cendres s’utilitzaven com a amulet per la protecció de la llar.

En el conte que portem avui, la història del tió és una mica diferent… Una altra proposta de Vivim del cuentu, així que ja us podeu imaginar que la història no té gaire o res a veure amb la tradició que us he explicat.

img_6536-1

En El tió al país dels contes l’orígen del tió és ni més ni menys la casa del segon porquet! El llop al bufar i bufar va fer que un dels troncs de la casa sortís volant fins entrar per la finestra a la casa de la Ventafocs. La Ventafocs, farta d’estar sola, decideix adoptar-lo com a amic: li pinta la cara, li posa barretina i el tapa amb una manta, a més de donar-li menjar. Un dia se li cau l’escombra a sobre i li caga un parell de sabates, just les que ella sempre havia somiat! Queda tan parada que ho torna a provar i un parell de sabates més apareixen! Les germanastres que l’estaven espiant de seguida li prenen el tió i comencen a fer-lo cagar sabates i més sabates. El pobre tió queda escanyolit, i la Ventafocs se l’endú al bosc per deixar-lo tranquil.

img_6537-2

Des d’aquest moment el tió passa per casa de la Blancaneus i els set nans, el flautista d’Hamelin, i tots els personatges dels contes s’assabenten de les màgiques dots del nostre petit protagonista.

De ben segur que aquesta història farà petar de riure als vostres nens. Explica’m si coneixies el conte!

Un pensament sobre “El tió al país dels contes”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s