Tradicionals

El caganer

En quin pessebre català no hi ha un caganer? És la figura més buscada, i ja sabeu que ara en trobem de caracteritzats. Fins i tot en Mickey Mouse no aguanta les ganes i el trobem amb els pantalons abaixats en algun pessebre!

Però, en sabeu la història del caganer? Es diu que al segle XVI, XVII, en ple barroc i amb l’hiperrealisme que comportava aquesta corrent, es volia apropar el pessebre, tan místic com sagrat, a la realitat de l’ésser humà, i comencen a aparèixer les primeres figuretes del caganer. Sempre situat en un lloc amagat del pessebre, per què seria una falta de respecte que des de l’estable se’l pogués veure.

img_6577

En el conte El Caganer que us portem avui trobem en Manelic, un petit vailet que viu en una casa camí de Betlem. La seva mare rep la notícia del naixement del fill de Déu i comença a preparar-se per anar a adorar-lo. Mentre ho fa va anomenant tots els personatges del pessebre: la noia que porta la gerra, el pescador, la del cistell d’ous i el del sac de farina…

img_6580

Mentre ella va parlant, en Manelic la va interrompent, perquè té una cosa molt important a fer abans de sortir de casa, però la mare no el deixa parlar, i va preparant les panses i figues, anous i olives i mel i mató per a portar com a ofrena.

img_6579

A punt d’arribar a l’estable, el pobre Manelic no aguanta més i li diu a la seva mare que el que li passa és que té caca!! A la mare se li acut que entre les tifes dels camells dels Reis d’Orient no es notarà, però el pobre Manelic prefereix amagar-se a sota una penya i que no el vegi ningú.

img_6581

Una història divertida pels més petits, que veuen als dibuixos com el pobre Manelic s’aguanta per evitar que se li escapi la caca, amb la cara d’esforç i les manes aguantant el cul.

De contes del Caganer n’hi ha tants com caganers podem trobar a les paradetes de Nadal. Quin és el vostre preferit?

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s