Infantils 0-3, Infantils 3-6, Nens 6-9

De quin color és un petó?

Avui començo la secció d’àlbums il•lustrats amb un conte exquisit i de gran valor.

Però abans d’entrar en el conte en si, m’agradaria diferenciar un àlbum il•lustrat d’un conte amb dibuixos, i per fer-ho recorro a Teresa Duran, escritora i il·lustradora, que destaca per la seva dedicació al llibre infantil i juvenil, tant en la creació com en la investigació i la docència:

(…) la gran diferència entre un llibre il·lustrat i un àlbum rau en qui porta el pes narratiu. Quan la imatge és imprescindible per entendre qui fa què, com, quan i per què; quan, observant- la, podem fer-nos una idea cabal i fiable de la història o de l’anècdota narrada, explícitament o implícita, i quan, analitzant- la, podem apreciar com i per què aquell discurs icònic ens expressa el que ens expressa, aleshores estem davant d’un àlbum.

Així doncs si el llibre s’entén sense imatge seria un conte infantil, en canvi si és necessària la imatge per a entendre del tot la història o per trobar-hi el sentit, ens trobem davant d’un àlbum il•lustrat.

A De quin color és un petó? de Rocio Bonilla, la MiniMoni, protagonista de la història, vol descobrir quin és el color dels petons. Per fer-ho va enumerant tots els colors, destacant-ne les coses que li agraden i les que no de cada un d’ells. Li agraden els cocodrils verds, però no li agrada el bròquil! Li agraden els pastissets de color rosa però detesta les princeses.

Pels més petits ens ensenya això: els colors, els objectes… Per a més grans ens fa una reflexió més profunda: cada cosa pot tenir una part positiva i una de negativa, que ens pot agradar més i que ens pot agradar menys, però al final la gràcia està en trobar que inclús la part negativa té el seu encant.

Rocío Bonilla és una autora i il·lustradora catalana que té un munt de projectes publicats. Els seus dibuixos característics ens transmeten  caliu i proximitat i en aquest conte en concret ens fan estimar la MiniMoni com si la coneguéssim de tota la vida.

Vens a descobrir de quin color són els petons? La MiniMoni ja ho sap!

3 pensaments sobre “De quin color és un petó?”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s